In elke tand zit een levende zenuw. Door cariës (‘gaatjes’), trauma (ongevallen) of overbelasting kan deze zenuw ontsteken of zelfs afsterven. 

Dit proces kan gepaard gaan met pijnlijke klachten, voornamelijk bij koude of warme prikkels. Wanneer een zenuw volledig is afgestorven zal dit een ontsteking veroorzaken aan de wortelpunt. U heeft dan vaak weinig tot geen last meer van warme of koude prikkels, maar wel bij druk op uw tand, bijvoorbeeld wanneer u uw kiezen op elkaar zet. Dit gaat vaak gepaard met afwisselend een constante, zeurende pijn en een heftige bonzende pijn. Soms is een ontsteking echter volledig klachtenvrij en wordt het per toeval ontdekt op een röntgenfoto.

In alle bovenstaande gevallen is behandeling noodzakelijk; een actieve ontsteking in uw lichaam is immers ongezond en er kan kaakbot verloren gaan. In enkele gevallen kan er een abces ontstaan met potentieel levensgevaarlijke gevolgen. Indien u uw tand wil behouden is een wortelkanaalbehandeling nodig. 

Bij een wortelkanaalbehandeling maken wij, na verdoving, een kleine opening in uw tand om de zenuw te bereiken. Met behulp van vijlen verwijderen we de zenuw uit uw tand en desinfecteren wij deze van binnenuit. De ruimte waar de zenuw zat wordt gevuld met rubberen stiften, waarna de tand weer wordt opgebouwd met composiet (‘witte vulling’).  

In veel gevallen wordt een wortelkanaalbehandeling in twee stappen uitgevoerd, vooral als deze gepaard gaat met (heftige) pijn. Bij de eerste behandeling wordt een groot deel van de zenuw verwijderd om op korte termijn uw klachten te verhelpen; meestal bent u na 1-5 dagen weer klachtenvrij. Wij plannen dan een vervolgbehandeling met u in om de zenuw in zijn volledigheid te verwijderen. Er is namelijk meer precisie en tijd nodig om dit grondig en compleet uit te voeren. 

Onze tandartsen zijn geschoold in het behandelen van complexe wortelkanaalbehandelingen; u zult daarom zelden doorverwezen worden naar een specialist. 

Na 6 tot 12 maanden nemen wij een controlefoto van de tand om te beoordelen in hoeverre er genezing heeft plaatsgevonden. Tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad zijn structureel verzwakt en hebben een grotere kans op breuk. Om deze reden raden wij vaak aan een (gedeeltelijke) kroon te plaatsen op deze tanden, mits er voldoende genezing is.