Wanneer schadelijke bacteriën (tandplaque) in uw mond de overhand krijgen kan uw tandvlees ontsteken (“gingivitis”). Ontstoken tandvlees herkennen we aan gezwollen tandvlees dat bij lichte aanrakingen al bloedt en is bij het merendeel van de mensen pijnloos.
Soms gaat deze ontsteking door naar het bot rondom de tanden en kiezen waardoor het onherroepelijk afgebroken wordt. Er wordt dan gesproken van parodontitis. Parodontitis is een ziekte die in veel gevallen langzaam en pijnloos voortschrijdt. Wanneer parodontitis onbehandeld blijft kunnen uw tanden en kiezen op termijn los gaan zitten of zelfs uitvallen.
Niet iedereen is gevoelig voor parodontitis. Roken, stress en genetische aanleg zijn factoren die hier bepalend in zijn. Wanneer blijkt dat u parodontitis heeft is behandeling hiervan raadzaam: onbehandelde parodontitis is in onderzoeken verbonden aan hart- en vaatziekten, diabetes en reumatische aandoeningen.
Het belangrijkste aspect van de behandeling is u aan te leren hoe u kunt voorkomen dat deze bacteriën opnieuw de overhand krijgen. Wij zullen u daarom uitgebreid begeleiden in dit cruciale aspect: het verbeteren van uw mondverzorging.
Om parodontitis goed te behandelen brengen we in eerste instantie in kaart in welke mate het gebit is aangedaan met een speciaal meetinstrument en aanvullende röntgenfoto’s. Met behulp van deze informatie wordt uw gebit grondig gereinigd om alle schadelijke bacteriën te verwijderen. Hierna is het aan u om uw gebit uitstekend schoon te houden.
Na 3 maanden gaan wij opnieuw meten om de behandeling te evalueren en bespreken wij de vervolgstappen met u. Over het algemeen gaat u daarna over naar het “nazorg traject”, wat inhoudt dat uw gebit 2 tot 4 keer per jaar gereinigd wordt.